Aktuellt

Verksamhetsberättelse 2020!

Verksamhetsberättelse 2020

 

2019 har varit ett intensivt år för föreningen. EU-valrörelse, oppositionsarbete och rörelsebyggande har stått i centrum, och vi har fortsatt växa som förening. Att vi lever i en tid som präglas av borgerlig politik – med ökade klyftor, klimatkris och förtryck som följd, gör att vi ständigt arbetar i motvind. Under 2019 har föreningen visat prov på att vi, trots detta, aldrig ger upp och kanske är starkare än någonsin. 2019 var också året då vi, efter många års hårt arbete för att hitta nödvändiga rutiner och arbetssätt för att få till en stabil förening, kunde börja testa ett flertal metoder för att bli den sociala mittpunkten i Skärholmens stadsdel.

– EU-valrörelse

Valrörelsen inför valet till Europaparlamentet den 26 maj var förhållandevis kort, men desto mer hektisk. Det faktum att valrörelsen för valen i september 2018 precis hann ta slut innan det var dags att mobilisera för EU-valet, innebar att det fanns en trötthet hos en del medlemmar som var aktiva i förra valet, och en energi bland medlemmar som tillkom under och efter valet – som inte helt och hållet gick att matcha med EU-valrörelsens frågor. Trots svåra förutsättningar gjorde vi en bra valrörelse med ett gott resultat, och var bland de mest aktiva föreningarna i distriktet.

Valorganisation, Den centrala partiorganisationen arbetade fram ett valmaterial som till viss del liknade det som användes under valrörelsen 2018, men tog också fram en intern EU-valskola som vi i föreningen använde som instuderingsmaterial inför valrörelsen. Föreningens styrelse valde att inte utse någon valledning, utan arbetade med valet utifrån samma ansvarsfördelning som finns i normala fall. Detta kan med fördel omprövas inför nästa val, men fördelen med den modellen som användes i år är att den ordinarie organisationen bibehålls men skalas upp under valrörelsen. Nackdelen är att det kan finnas en poäng med att en och samma person står som kontaktperson och känner ansvar för valrörelsen i sin helhet.

Aktiviteter, Under valrörelsen bestod aktiviteterna till stor del av flygbladsutdelning, där flera medlemmar engagerade sig i att stå på Skärholmstorget och prata politik. Vi var det parti som syntes mest i stadsdelen, och övriga partier satte enbart upp affischer eller dök upp på själva valdagen. På valdagen fick vi besök av Jonas Sjöstedt som höll ett inspirerande tal till Skärholmsborna, och Mack Beats spelade. Trots att vi stötte på motgångar i form av Socialdemokraterna som hade bjudit in Stefan Löfven att tala på samma tid och plats lyckades vi hålla fanan högt och skapa ett fint evenemang och tydligt visa att vi har Skärholmens förtroende. Många tidiga morgnar stod medlemmar och delade ut flygblad i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg.

Valresultat, Tack vare Vänsterpartiets uppbyggda förtroende på riksnivå och vårt långsiktiga lokala arbete med att vara det mest synliga partiet i området blev resultatet i EU-valet en framgång i Skärholmen. I 127-området fick Vänsterpartiet 19,2 procent. Det är en stor uppgång från förra EU-valet (11,6 procent) och gjorde att Vänsterpartiet blev näst största parti i vårt distrikt. Valdeltagandet var dock bara 36 procent, långt under andra borgerligt dominerade distrikt. En nyckel till framgång är alltså att få folk i vänsterdominerade förorter att ta sig till vallokalen.

– Föreningens organisation

Arbetsgrupper, I verksamhetsplanen för 2019 var en av styrelsens uppgifter att bilda tre stycken arbetsgrupper, med fokus på organisering och medlemsaktivitet, partilokal samt aktivism. Den första arbetsgruppen har inte bildats med anledning av ett svalt intresse för detta bland medlemmar, men en del aktiviteter som rör den tilltänkta arbetsgruppens verksamhet har ägt rum (bland annat genom mobilisering av medlemmar inför valrörelse och kamp mot ombildningar). Den andra arbetsgruppen, som skulle arbeta för en egen partilokal, har funnits och till viss del fullföljt sitt mål. FOLK:s nya lokaler öppnade i december och även om vi inte får ett eget rum får vi tillträde till trevliga och tillgängliga lokaler i centrala Skärholmen. Styrelsen har dock varit mer involverade än den tilltänkta arbetsgruppen i detta arbete. Den tredje arbetsgruppen har bildats och styrs upp av föreningens aktivistansvariga. Arbetsgruppens metoder och funktion kommer dock att fortsatt behöva utvecklas under 2020.

Nya metoder för att bygga rörelse, Under 2019 har föreningen testat en del nya metoder och arbetssätt för att bygga den lokala rörelse vi länge pratat om att vi vill göra. Under våren och delar av hösten har vi stöttat det lokala initiativet för att stoppa ombildningarna av allmännyttans hyresrätter, 127 tillhör oss, genom finansiering och framtagande av kampanjmaterial, samt aktivister. 1 maj arrangerades tillsammans med andra föreningar i området. Under hösten arrangerade föreningen två större evenemang tillsammans med lokala aktörer som är engagerade i den fråga evenemangen behandlade – som i ett fall var det folkliga upproret i Chile och i det andra våldet i förorten. Vi var även med och arrangerade Skärholmsdagen tillsammans med andra lokala föreningar. Att arrangera saker tillsammans med andra, och prata om frågor som berör oss i Skärholmen, har visat sig vara ett framgångsrecept för att bygga en rörelse med Vänsterpartiet i dess mitt.

– Studieverksamhet

Under året har vi haft sex studieträffar med olika viktiga ämnen. Vi har bjudit in flera kunniga gäster, fikat och haft mycket tid för diskussion och frågor. Följande ämnen har behandlats på studieträffarna:

• I mars gick vi igenom partiorganisationen och det demokratiska beslutsfattandet i V. Gäst var vår förra ordförande Raphael Silnicki, som pedagogiskt förklarade detta. Syftet var också att förbereda oss inför Distrikstårskonferensen dit Skärholmen skickade representanter för att besluta om Storstockholms fortsatta arbete.

• I april lärde vi oss om arbetsrätt och strejker med Johan Engman, ordförande för Kommunalvänstern och riksdagsledamot Ali Esbati.

• I maj höll studieansvarig Hannes Anagrius en föreläsning om klimatet och våra andra ekologiska kriser, om EU:s roll i miljöpolitiken och om vilken miljöpolitik V vill driva i EU.

• I oktober hade vi en studieträff om förslaget till nytt partiprogram och diskuterade våra remissvar.

• I november gästade Maria Mustonen som sitter i regionfullmäktige. Vi lärde oss bland annat om hur V driver på för ett klimatsmartare Stockholm och hur vi kan verka som oppositionsparti.

• I december visade vi dokumentärfilmen “Ekonomisk demokrati – Kan vi göra det själva?”, varefter vi diskuterade hur vänstern kan arbeta för kollektivt styrda och ägda arbetsplatser.

Uppslutningen kring studieträffarna har inte varit så stor som vi skulle velat. Flest kom när det var filmvisning och när Ali Esbati gästade. Till nästa år finns idéer i den föreslagna verksamhetsplanen för 2020 för hur studieverksamheten kan utvecklas och tillgängliggöras.

– Oppositions- och opinionsarbete

Det är ingen nyhet att sociala medier spelar en stor roll i dagens samhälle, inte minst för politiken. Det är ett viktigt verktyg för att skapa förtroende och dela sina idéer. Vi har som förening ökat vår aktiva närvaro på sociala medier och har nu över 700 följare på Facebook och 280 följare på Instagram. Vi har också följt vår statistik och vet att vår största målgrupp har varit mellan 25-44 år där könsfördelningen har varit jämn; 53% män och 47% kvinnor. Det är glädjande nyheter. Vi har en räckvidd på ca 580 personer på våra inlägg. Vi har fått hög respons på våra egna lokala delningsbilder till exempel.

I vårt oppositionsarbete mot de borgerliga partiernas politik i vår stadsdel, stad och land har aktivism bedrivits i olika former. Bland annat var flera av våra medlemmar med och grundade 127 Tillhör Oss, en grupp för att stoppa ombildningarna av hyresrätter. Vi har varit aktiva på sociala medier, skrivit debattartiklar, deltagit i protestmöten, regelbundet delat flygblad och varit aktiva i kampanjer som partiet tagit fram.
På 1 maj befann vi oss på torget i Skärholmen där vi utöver kaffe, flygblad och diskussioner bjöd på brandtal, musik spelad av medlemmar från ung vänster och framförallt en fin gemenskap. Ett annat stort evenemang var Skärholmsdagen som vi var med och arrangerade, då vi närvarade med festliga inslag som popcorn och pin-maskin. Under hösten anordnade vi två större lyckade evenemang; en stödkväll för Chile i Röda korsets lokaler och ett panelsamtal om våld i förorten i Vårby gård. Årets aktiviteter har kantats av dedikerade medlemmar och ett brinnande engagemang, inte minst i vårt arbete mot ombildningar. Genomgående för 2019 var att vi hade en tydlig och regelbunden närvaro på stadsdelens gator och torg i samband med våra röda lördagar och aktiviteter inför EU-valet.

– Medlemsutveckling

Under 2019 har föreningen fått 61 nya medlemmar. Lite mer än hälften av dessa tillkom genom internflytt inom partiet (byten från andra lokalföreningar till vår, oftast på grund av flytt) och andra halvan genom nyrekrytering. Föreningen har nu 186 medlemmar, vilket kan jämföras med 170 vid slutet av förra året. Orsaken till att medlemsantalet inte ökat mer sedan förra året, trots det stora tillskottet av nya medlemmar, är att många medlemmar inte betalat sina medlemsavgifter och därför tagits bort från registret. En viktig lärdom av detta är därför att hjälpa Stockholmsdistriktet att påminna våra medlemmar att betala eller ansöka om att få nedsatt avgift.

Tillskottet av nya medlemmar innebär stora möjligheter att utöka och stärka vår organisation och medlemsaktivitet. Vi har under året jobbat för att välkomna, uppmuntra och ta tillvara på medlemmarnas intressen och engagemang bland annat genom regelbundna utskick, ökad närvaro i sociala medier och rekrytering av medlemmar till de nya arbetsgrupperna. Vi har kontinuerligt i vår kommunikation försökt visa på en rad olika sätt medlemmar kan bli aktiva på, allt från smått till stort, och uppmuntrat till nya idéer och förslag. När nya medlemmar visat intresse för att engagera sig har vi tidigt förtrott dem med roller i föreningen. Rutiner för att välkomna och introducera nya medlemmar till föreningen kan utvecklas det kommande verksamhetsåret för att bättre möta det ökade antalet nya medlemmar.

Kopiera länk